Φίλοι

Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017

Μπισκότα για διακόσμηση- όλα του γάμου όμορφα

Για κάθε περίσταση, κατάλληλα για διακόσμηση με ζαχαρόπαστα, κατάλληλα για αποθήκευση στην κατάψυξη, χωρίς αβγό.


Πολλές φορές πηγαίνοντας σε κοινωνικές εκδηλώσεις, το πράγμα που ζήλευα περισσότερο ήταν τα χειροποίητα αναμνηστικά. Τείνω να έχω μια ιδιαίτερη αδυναμία στα χειροποίητα γενικώς... Μα πιο πολύ από τις χειροποίητες μπομπονιέρες, διάφορα κεράσματα, διακοσμητικά τραπεζιού κλπ, μου τραβούσαν την προσοχή τα μπισκότα! Είτε στολισμένα με ζαχαρόπαστα, είτε με royal icing όσο πιο πετυχημένα, τόσο περισσότερο έλιωνα από ζήλια. Για να μην πω για την ποσότητα ζύμης που έχω χαλάσει στην προσπάθειά μου να καταφέρω κάτι παρόμοιο. Μέχρι που... Έπεσε στα χέρια μου η κατάλληλη συνταγή. Από τις τόσες βέβαια που έχω πάρει από εδώ και από κει, τόσες εκτυπωμένες και χειρόγραφες σελίδες σκόρπιες στο σπίτι, πλέον δεν ξέρω ακριβώς ποιά από όλες είναι και δυστυχώς δεν γνωρίζω να σας πω και την πηγή. Ήταν από ένα (νομίζω) Σκωτσέζικο site και φέρει τον τίτλο Granny's Shortbread. Σας φώτισα το ξέρω, απλά οφείλω να τονίσω ότι η συνταγή δεν είναι δική μου.
Καθώς είμαστε σε φάση προετοιμασίας γάμου στην οικογένεια, κάναμε πολλά σχέδια με τους μελλόνυμφους. Να σου τα παρανυφικά και δώστου διακοσμητικά βαζάκια για τα τραπέζια, δέσαμε και μπομπονιέρες. Πού κολλάνε τα μπισκότα ε? Μα στο περίφημο welcome table, αυτό που είναι στην είσοδο του κέντρου που μας υποδέχεται κάθε φορά στα τραπέζια του γάμου αλλά και της βάπτισης. Ναι, αυτό που πολλοί το κουτουλάμε και το προσπερνάμε σαν να μην υπάρχει και που πολλές φορές έχει στηθεί από επαγγελματίες διακοσμητές, ζαχαροπλάστες, wedding planners κλπ κλπ και οι οικογένειες δίνουν πολλές φορές αρκετά χρήματα (αυτά που άκουσα τουλάχιστον εγώ, ήταν εξωπραγματικά αλλά αν δεν έχεις χέρια να σε βοηθήσουν και χρόνο, τι να κάνεις;... Θα δώσεις τα λεφτά, νομίζω). Οι δικοί μας μελλόνυμφοι πήραν το ρίσκο να το εμπιστευτούν σε μας, τους ερασιτέχνες συγγενείς τους. Για το αν το τελικό αποτέλεσμα βγει καλό, θα το μάθουμε κατά τα μέσα Νοεμβρίου, κι αν οι μελλόνυμφοι συμφωνήσουν θα μοιραστώ μερικές φωτό από το γεγονός μαζί σας. Αν μας έχει μείνει μάτι άκλαφτο δηλαδή και μπορέσουμε και πάρουμε φωτό!

Πριν δούμε τη συνταγή, θα σας ζητήσω προκαταβολικά να με συγχωρήσετε για τη μεγάλη ανάρτηση αλλά αυτό που δεν μου άρεσε ποτέ στις συνταγές / οδηγίες online και από την τηλεόραση, ήταν το γεγονός ότι πολλές φορές κάτι λείπει, ή αποκρύπτεται ή προσπερνιέται. Για μένα που συνηθίζω να τηρώ οδηγίες με στρατιωτική πίστη και να παίρνω στην κυριολεξία τα λεγόμενα των άλλων, αυτό αποτελεί πρόβλημα και μάλιστα μεγάλο. Δεν θεωρώ ότι εννοείται τίποτα και θα προσπαθήσω να σας αποτυπώσω όσο πιο ρεαλιστικά γίνεται την εμπειρία μου ούτως ώστε να μπορέσετε να αποσπάσετε από αυτήν το καλύτερο για εσάς.

Βασικότερη αφορμή για να κάνω τα μπισκότα ανάρτηση, ήταν το ότι μετά τους διάφορους πειραματισμούς, η συνταγή ζητήθηκε όντως από πολλούς. Κάποιοι μάλιστα έχουν σκοπό να τη χρησιμοποιήσουν για τον ίδιο λόγο, πράγμα που με κάνει να προσπαθήσω πολύ περισσότερο, να δώσω την καλύτερη δυνατή περιγραφή.

Φύγαμε...
Τα υλικά μας

  • 300γρ. βούτυρο αλατισμένο (χρησιμοποίησα τη μάρκα του Lidl, έχει την κόκκινη συσκευασία το δοκίμασα και με ανάλατο βέβαια και πάλι μπισκότα βουτύρου βγήκαν ίσως όμως θα πρέπει να αναγνωρίσω στο αλατισμένο βούτυρο ότι προσδίδει μια ενδιαφέρουσα τροπή στη γεύση). Το να προσθέσουμε κι ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι στο μίγμα είναι επίσης εφικτό αν δεν βρεθεί βούτυρο αλατισμένο φυσικά. Το βούτυρο που προορίζεται να γίνει ζύμη για μπισκότα θα πρέπει να είναι σε θερμόκρασία δωματίου. (αν είναι για τάρτα θα πρέπει να είναι παγωμένο) Αλλά να σας πω την αμαρτία της τεμπέλας... το έβαλα 15 δευτερόλεπτα στο φούρνο μικροκυμάτων (ε αμα πια, δηλαδή! Εμένα μου'ρχεται να κάνω μπισκότα στο εφτακάθαρο, δεν το προσχεδιάζω ποτέ!). Αυτό ισχύει και για όλα τα υλικά μας. Η παρούσα συνταγή δεν έχει αβγό, αλλά ακόμα και όσες έχουν, είναι ιδανικό το αβγουλάκι μας να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.



  • 400γρ. αλεύρι. Θα έρθετε αντιμέτωποι με αρκετή παραφιλολογία όσον αφορά το αν μπορείτε ή αν πρέπει να χρησιμοποιήσετε αλεύρι σκληρό, ή για όλες τις χρήσεις (το μαλακό δεν νομίζω ότι παίζει σε αυτή την αντιπαλότητα). Όμως με το "Για όλες τις χρήσεις" βγήκαν μια χαρά.

Σημείωση: Για να πετύχουμε το σκοπό μας (στόλισμα με ζαχαρόπαστα δηλαδή που θα πρέπει το μπισκότο να διατηρήσει το σχήμα του άρα μετά το ψήσιμο, με το ίδιο ή παρόμοιου μεγέθους κουπ πατ θα κόψουμε και τη ζαχαρόπαστα.) σε αυτή τη συνταγή δεν βάζουμε διογκωτικά ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να αλλοιώσει το σχήμα του. Άρα ακόμα κι αν δεν κάνετε αυτή τη συνταγή μην διαλέξετε κάποια που θα περιέχει baking powder, σόδα, φαρινάπ.


  • 150γρ. ζάχαρη απλή λευκή κρυσταλλική. Δεν ξέρω και δεν μπορώ να σας πάρω στο λαιμό μου αν έχετε σκοπό να χρησιμοποιήσετε μαύρη ή στέβια ή άχνη ή οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική.



  • 1 Βανίλια: Ήταν ενδιαφέρον το γεγονός ότι στην συνταγή που έχω στα χέρια μου δεν αναφέρεται κανένα άρωμα. Αφήνει προφανώς το άρωμα του βουτύρου να κάνει όλη τη δουλειά, όμως προσωπικά εμένα αυτό δεν μου αρκεί... Σε αυτή τη μια δόση προσθέτω απλά ή ένα φακελάκι βανίλια ή ένα από τα γνωστά πλαστικά λευκά φιαλίδια με κόκκινο καπάκι.  



  • 50γρ. Corn flour(νισεστές, κορν φλάουερ. Είναι το ίδιο). Είναι το (λίγο) διαφορετικό συστατικό που μου κίνησε την περιέργεια και διάλεξα αυτήν εδώ τη συνταγή μέσα από το σωρό. Κάποια στιγμή όταν τα μπισκοτάκια δεν θα προορίζονται για ειδική περίσταση, θα δοκιμάσω να βάλω 50γρ άνθος αραβοσίτου βανίλια και να παραλείψω το φακελάκι βανίλιας. 


Άιντε και τα μαζέψαμε τα υλικά μας άιντε και διαβάσαμε το κατεβατό ως εδώ. 
Πώς εκτελούμε τη συνταγή;
Εκτέλεση συνταγής

  • Χτυπάμε μαζί το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν πλήρως και να αφρατέψουν. Αν το βούτυρό μας είναι σε θερμοκρασία δωματίου, αυτό λογικά δεν θα χρειαστεί παρά μόνο μερικά λεπτάκια. 
  • Προσθέτουμε και τη βανίλια μας και χτυπάμε λίγο ακόμη για να ενσωματωθεί. 
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το corn flour μέσα στο μίγμα μας ενώ ανακατεύουμε ανά διαστήματα. Σκοπός μας είναι να πάρουμε μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Αν δείτε ότι πριν βάλετε όλο το αλεύρι η ζύμη φαίνεται κομπλέ μην τη ζορίσετε να πάρει όλο το αλεύρι. Αλλά και αντιθέτως αν το βάλετε όλο και αυτή ακόμα κολλάει, τότε προσθέστε τόσο ώστε να μπορούμε να την ανοίξουμε με τον πλάστη. 
  • Ο συγγραφέας της συνταγής λέει να βάλουμε τη ζύμη κατευθείαν σε αλευρωμένη επιφάνεια και να πιάσουμε δουλειά. Εγώ συνηθίζω να ξεκουράζω όλες μου τις ζύμες και ποτέ δεν έχω βγει ζημιωμένη. Εξάλλου μόνο 30' (όχι όμως στο ψυγείο-αφήστε την σκεπασμένη κάπου στο δωμάτιο. Στο ψυγείο θα γίνει πέτρα πολύ γρήγορα. Αν είναι καλοκαίρι και κάνει ζέστη τότε μπορείτε να τη βάλετε για 10λεπτά να δροσερέψει) της αρκούν και εν τω μεταξύ εμείς μπορούμε να κάνουμε λίγο χώρο στην κουζίνα μας. Θα μας χρειαστεί. 
  • Παίρνουμε τη ζύμη (όχι όλη, κόψτε το 1/3 ας πούμε και καλύτερα να κόβετε δόσεις δόσεις. Την τοποθετούμε πάνω σε ανοιχτή λαδόκολλα (κάποιοι χρησιμοποιούν και δεύτερη λαδόκολλα. Όχι μόνο κάτω από τη ζύμη αλλά και πάνω από αυτή. Αν σας κολλάει πολύ ο πλάστης πάνω στη ζύμη μπορείτε να το κάνετε κι εσείς), ανοίγουμε ένα σχετικά παχύ φύλλο (ενδεικτικά περίπου μισό εκατοστό) και κόβουμε με κουπ πατ τα επιθυμητά σχέδια. Τα τοποθετούμε σε ταψί που έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Για να ανοίξετε φύλλο με ομοιόμορφο πάχος μπορείτε, την ώρα που ανοίγετε το φύλλο να βάλετε τη ζύμη ανάμεσα σε 2 ίδιου  μεγέθους περιοδικά. Έτσι σαφώς πετυχαίνετε και πιο ομοιόμορφο ψήσιμο και στρώνετε και πιο ομαλά τη ζαχαρόπαστα αργότερα. Όπως στη φωτό. 
  • Ψήνουμε στις αντιστάσεις στους 160ο C για περίπου 15-20 λεπτά (εσείς ξέρετε πόσο δυνατός είναι ο φούρνος σας) ή μέχρι να χρυσίσουν οι άκρες των μπισκότων. Αν και στη λαμαρίνα του δικού μου φούρνου χωράνε έως και 12 τη φορά, απέφευγα να βάλω πολλά και να τα βάλω πολύ κοντά μεταξύ τους γιατί νομίζω ότι τα λιγότερα ψήνονται πιο καλά και πιο άνετα. 
  • Μόλις τα βγάλετε από το φούρνο τα αφήνετε για 1-2λεπτά πάνω στο ταψί που ψήθηκαν χωρίς να τα πειράξετε. Αμέσως μετά τα βάζετε σε σχάρα για να κρυώσουν εντελώς και να αερίζονται από πάνω και κάτω. 
Αυτό ήταν τα μπισκότα είναι έτοιμα. Δεν νομίζω ότι μπορώ να σας πω "πόσα βγάζει η δόση" μιας που δεν έχω ιδέα τι κουπ πατ θα χρησιμοποιήσετε και αν θα κάνετε διπλή η μονή δόση.

Αποθήκευση στην κατάψυξη.
Αν έχετε σκοπό να κάνετε πολλά και να τα αποθηκεύσετε στην κατάψυξη αυτή η συνταγή είναι ιδανική. Ενώ ο συγγραφέας της συνταγής λέει ότι αποθηκεύονται άφοβα μέχρι και για 3 μήνες, έκανα πειράματα και τα άφησα 1,2 και 3 μήνες. Δεν το πήγα παρακάτω γιατί στους 3 μήνες δεν μου άρεσαν και τόσο. Στους 2 μήνες είναι αποδεκτά, οπότε εγώ προτείνω max αποθήκευση 1,5 μήνα και η γεύση τους είναι πάρα πολύ καλή. 
Για να αποθηκευθούν τα μπισκότα πρέπει να τυλιχτούν καλά με διάφανη μεμβράνη (όχι ένα ένα, όλα μαζί), χωρίς να υπάρχουν κενά στην κάλυψή τους για να μην τα επηρεάσει η υγρασία της κατάψυξης. Μόλις τα τυλίξετε τα βάζετε σε δοχείο τροφίμων κατάλληλο για κατάψυξη (και πλαστικά υπάρχουν πολύ καλά, δεν είναι ανάγκη να είναι γυάλινο) που να έχει καπάκι και να κλείνει αεροστεγώς. 
Όταν έρθει η ώρα να τα διακοσμήσετε, τα βγάζετε από την κατάψυξη χωρίς να βγάλετε το καπάκι του δοχείου και τα αφήνετε για τουλάχιστον 2 ώρες μέχρι να έρθει όλο το πακέτο σε θερμοκρασία δωματίου και να "ιδρώσει" μόνο απέξω. 

Κάλυψη με ζαχαρόπαστα
Ευτυχώς στους γάμους με μια απλή άσπρη ζαχαρόπαστα "καθάρισες" μιας και είναι το πιο ταιριαστό χρώμα. Μου φαινόταν λίγο σαν κάτι να του λείπει έτσι άσπρο σκέτο αλλά από την άλλη δεν θα καθόμουν να κάνω σχέδιο σε ένα ένα μπισκότο x200 κομμάτια... Κι έτσι παρήγγειλα από το ebay ένα κομμάτι φόρμα σιλικόνης με έτοιμο σχέδιο πάνω. Ήταν αυτό και έκανε περίπου 4Ευρώ. 
Ανοίγετε φύλλο τη ζαχαρόπαστα με τον πλάστη πάνω σε αυτή την επιφάνεια σιλικόνης και η ζαχαρόπαστα παίρνει το αποτύπωμα. Επειδή όμως δεν είναι και εντελώς πρακτικό να τα διακοσμήσεις όλα, πολύ κοντά στην ημερομηνία της εκδήλωσης για να είναι εντελώς φρέσκα, είναι καλύτερο να συσκευαστούν ξεχωριστά και έτσι να μην σας απασχολεί αν μαλακώσουν από την υγρασία, ή αν τα πειράξουν τα έντομα. Πάλι από το γνωστό μας ebay, παρήγγειλα αυτά που η κάθε συσκευασία έχει 100 τεμ. και η κάθε συσκευασία κοστίζει κάτι λιγότερο από 2ευρώ.
σαφώς καλύτερα από σκέτα


Έχω καθίσει περίπου ένα τέταρτο εδώ "χτενίζοντας" και ξαναβλέποντας το κείμενο από φόβο μην ξέχασα κάτι. Σε περίπτωση που έχετε οποιαδήποτε απορία εδώ είμαστε και πάλι. 
Συγνώμη και πάλι για το μεγάλο ποστ... Καλή επιτυχία αν τα δοκιμάσετε :)  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogging tips