Φίλοι

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

Τζιντζερόσπιτο! Μυστικά (δεν έχει)

Οι άστεγες χριστουγεννιάτικες λιχουδιές επιτέλους βρήκαν στέγη!!




Μια από τις αγαπημένες Χριστουγεννιάτικες κατασκευές - δημιουργίες έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια τα σπιτάκια φτιαγμένα από γλυκιά ζύμη αρωματισμένη με μπαχαρικά στα οποία κυριαρχεί το τζίντζερ. Εννοείται ότι είναι ένα τέρμα ξενόφερτο έθιμο και δεν το προσπερνώ καθόλου αυτό γιατί τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει και παραγίνεται το κακό με τα ξενόφερτα έθιμα. Τέλος Οκτώβρη Halloween, μετά Thanksgiving, πρόσφατα και το εμετικό black Friday... Ώρα είναι να γιορτάσουμε και κάνα 4th of July, (που αν είναι να κάνουμε μπάρμπεκιου δηλαδή να το συζητήσουμε ρε παιδιά...)! Όμως το δεντράκι μας λίγο πολύ οι περισσότεροι το έχουμε στολισμένο και μεταξύ μας, το δέντρο δεν είναι καθόλου Ελληνικό έθιμο. Ας μην το πιάσουμε από κει γιατί θα ξημερώσουμε και με μια 3 χρονη ταραξία, χρόνος δεν υπάρχει.
Μιλώντας για 3χρονα, 4χρονα και λογής λογής Χ-Ψχρονα, το σπιτάκι τζίντζερ είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για απασχόληση μιας που οι συνδυασμοί είναι άπειροι και το σπίτι (το κανονικό δηλαδή) μοσχοβολάει!

Πρώτα διάλεξα τη συνταγή και έψησα τα μέρη του σπιτιού. Τη συνταγή βρήκα στο αγαπημένο sintagespareas.gr μαζί με πολλές άλλες. Εγώ προτίμησα αυτήν εδώ και οι admins είχαν την ευγενή καλοσύνη να μου επιτρέψουν να τη μοιραστώ μαζί σας. Δεν θα αναλύσω εδώ τη συνταγή γιατί στο site επεξηγείται απίθανα, όμως μπορώ να σας πω ότι εκτός μελάσας, έχω χρησιμοποιήσει και πετιμέζι και μέλι(το μέλι δυσκολεύει όμως πολύ τη διαδικασία και δεν το συνιστώ). 
Για αρχή έκανα ένα πατρόν με τοίχους 10x15cm, κεραμίδια 17x12cm και πρόσοψη 11cm βάση x10 cm ύψος (η μύτη φτάνει στα 15cm). Αυτό είναι βέβαια ενδεικτικό αυτού που εγώ ήθελα και το σχεδίασα. Πρόκειται για κάτι παν-απλο όπως θα δούμε στη συνέχεια. Αν έχετε χρόνο και μεράκι και λείπουν όλοι από το σπίτι και θέλετε επιτέλους να κάνετε κάτι που θα σας ευχαριστήσει χωρίς φωνές, κλάματα, ζημιές, κανείς δεν είναι ευχαριστημένος, εσείς φταίτε για όλα, κατάρα σε όποιον ανακάλυψε τις γιορτές, μαμάααα το μωρό μου έσπασε το ... παρασύρθηκα συγνώμη. Αν ψάξετε Online για gingerbread house template, μπροστά στην οθόνη σας θα γίνει της κακομοίρας. Προτείνω, αν δεν το χετε ξανακάνει, να κάνετε μια απλή επιλογή και να ψήσετε περισσότερα μέρη σπιτιού, που θα λειτουργήσουν ως ανταλλακτικά σε περίπτωση που κάτι συμβεί. Κι ακόμα κι αν δεν συμβεί, αφού έχετε μέρη σπιτιού, φτιάχνετε ένα δεύτερο σπίτι και το πάτε κάπου δώρο, θα'ναι πολύ εντυπωσιακό. 
Μέρη σπιτιού

Αφού εκτελέσουμε τη συνταγή, αφήνουμε να κρυώσουν καλά τα μέρη του σπιτιού και μετά στήνουμε το σπιτικό μας. Προτείνεται από πολλούς να ενώνουμε τα μέρη με καραμέλα (απλή λιωμένη ζάχαρη) κάτι που σίγουρα εγγυάται συγκόλληση τύπου μπετόν! Δεν το έχω κάνει γιατί φοβάμαι λίγο την καραμέλα (κάνω συχνά χαλβά και καραμέλα γάλακτος και ξέρω πόσο υψηλή θερμοκρασία πιάνει η ζάχαρη για να λιώσει). Προς το παρόν μόνο με royal icing έχω χτίσει και είμαι ευχαριστημένη με αυτό.
αφήνουμε να κρυώσουν καλά
οι ατέλειες σμιλεύονται με μαχαίρι 

Αν πρόκειται να στήσετε το σπίτι μπροστά στα παιδιά σας, τότε καλύτερα κάντε το με royal icing για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο. (Royal icing δεν είναι άλλο από το άσπρο γλάσο που κάνουμε τα χιόνια πάνω στο σπιτάκι που αποτελείται κυρίως από ένα ασπράδι αβγού, άχνη και βανίλια. Το λέω με τη ζαχαροπλαστική του ονομασία, για να το αναζητήσετε και να βρείτε τη συνταγή που σας ταιριάζει και να δείτε τις δυνατότητές του. Είναι επίσης το ίδιο με αυτό που φτιάχνουμε ζαχαρωτές λεπτομέρειες στα κόλλυβα.)
λιωμένες χρωματιστές καραμέλες για εφέ τζάμι
το royal icing πιάνει άψογα πάνω του για στόλισμα
Για να δώσουμε και το εφέ του σκορπισμένου χιονιού μπορούμε να ρίξουμε λίγη καρύδα πάνω στο γλάσο πριν αυτό στεγνώσει. Με την άχνη δεν μπορούμε να το καταφέρουμε αυτό αφού θα απορροφηθεί αμέσως από το γλάσο (αν ρίξουμε άχνη μετά που θα στερεοποιηθεί το γλάσο, αυτή θα κυλήσει και θα πέσει). Και αφού συγκεντρώσουμε όλα μας τα ζαχαρωτάκια, φτιάξουμε το γλάσο μας και ανασκουμπωθούμε, τότε πιάνει δουλειά η φαντασία και η διασκέδαση! Γιατί μη μου πείτε ότι δεν έχει πλάκα να ασχολείσαι με ζαχαρωτά....

Χριστούγεννα 2015-2016
η εμμονή σε αυτή τη γωνία λήψης οφείλεται στο ότι.. ξέχασα να βάλω σταλακτίκες από την άλλη!!!
Προτιμώ να στήνω το σπιτάκι, να το αφήνω μερικές ώρες και μετά να το διακοσμώ, προς αποφυγή καταρρεύσεων (και του σπιτιού και δικής μου).
Η κόρη μου, μου λέει "μαμά σε παρακαλώ θα φτιάξουμε σπιτάκι;"! 😂😁😂😁Χαχαχα νομίζει το καημένο ότι με αναγκάζει ή με κουράζει, ενώ πάλι εκείνη θα πέσει πρώτη νοκ άουτ από την κούραση!! Πέρα από την πλάκα, δεν θέλω ποτέ να προσπαθώ να βγαίνει κάτι τέλειο και "σαν επαγγελματικό" μόνο και μόνο για να ανεβάζω ωραίες φωτό στον ιστό. Ας είναι και χάλια, ας είναι και μισογκρεμισμένα, ας είναι και πασαλειμμένα και στραβά. Αν αυτό συμβολίζει ωραίες Χριστουγεννιάτικες, οικογενειακές αναμνήσεις τότε ας είναι έτσι. Κι αν όσο μεγαλώνουν τα μικρά χεράκια τα κάνουν όλο και τελειότερα, έχει γούστο να'ρθει λέει μια μέρα που να ευχόμασταν να ήταν για πάντα τα τζιντζερόσπιτά μας πασαλειμμένα και στραβά και τα χεράκια πάντα μικρά. Εγωιστικό αλλά εντελώς ανθρώπινο και πιθανό. Γι'αυτό ας μην ανησυχούμε τόσο, για το αν θα πετύχουν τα γλυκά, όσο για το αν θα περάσουμε καλά, για να ανυπομονούμε κάθε χρόνο για τις χριστουγεννιάτικες κατασκευές. Μόλις ετοιμάσουμε και το φετινό μας σπιτάκι θα κάνουμε ένα update. Σας ευχόμαστε καλές γιορτές, με επιτυχημένες και χαρούμενες κατασκευές!!🎄🎅🎇
ημέρα των Φώτων...ημέρα γκρεμίσματος! 


Χρονιά και σπιτάκι !! Χιχιχι... Απολαύστε,
2016-2017
το πρώτο μας, το 2014-15

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blogging tips